Roni Blog

Bir Avustralyalı Anne’nin Uğraşı / Makyajsız Barbie’ler

Bir Avustralyalı Anne’nin Uğraşı / Makyajsız Barbie’ler

Çocuklarımızın gelişiminde oynadığı oyunlar, izlediği çizgi filmler kadar oyuncaklar da bir o kadar önem teşkil eder. Gerek görünüşleriyle, gerek tasarımlarıyla, fiziksel ve zihinsel gelişimde önemli rol alırlar.

Nasıl ki özellikle erkek çocuklarımızın şiddet içerikli oyunlardan uzak tutuyorsak, kız çocuklarımızı da popüler kültürün giyim, makyaj, trend olan yenilikler gibi olumsuz etkilerinden uzak tutmaya çalışmalıyız. Etrafında gördükleri objeler, filmler, oyuncaklar muhakkak ya cinsellik ya da şiddet içeren imgelerle süslenmiş haldeler.

Bunlardan olabildiğince evladını uzak tutmaya çalışmak isteyen bir annenin çalışması hakikaten takdire şayan.

Sonia Singh oyuncakların, çocuk gelişimi ve karakter oluşumu üzerindeki etkisine kafayı takmış bir sanatçı. Sonia, oyuncaklara üretim aşamasında yapılan makyajdan giydirilen kıyafetlere kadar birçok şeyin, gerek çocukların oynama şeklini gerek davranışlarını etkilediğini fark etmiş. Bunun üzerine Barbie bebekleri, seksi kadınlardan gerçek birer oyuncağa dönüştürmeye karar vermiş.

İkinci el mağazalardan topladığı bebeklerin yüzlerine yapılan boyaları silip bebekleri tekrar boyayan sanatçı aynı zamanda annesine ördürdüğü kıyafetlerle de giydirmiş. Böylesine bir değişim gözümüze sokulmadıkça belki de farkına varamadığımız durum, öncesi ve sonrasıyla açık bir şekilde ortaya çıkıyor. Bebeklerdeki bu değişimin çocukları nasıl etkilediği de çok çarpıcı. Çocuklar bebeklerle oynarken, artık sadece onların güzellikleriyle ve kıyafet değiştirmekle ilgilenmiyorlar. Bunun aksine hayallerinde kampa çıkardıkları bebekleriyle daha özgür düşünüyorlar.

Projenin detaylarını merak edenler buradan buyursun...

Sonia’nın ağzından projeyi dinlemek isteyenler de buradan…